Центрове:

Нашите партньори

Представяме ви:

Посетителски и информационен център “Златни пясъци”

В района на: Черноморско крайбрежие - [ карта ]

Населено място: Варна

Контакт: 9007 Варна ПК 20, 052/355 591, 355 561

Линк: http://parkzlatnipiasaci.com/index.php


Описание, дейности на центъра, мисия, по-важни проекти:


Посетителският център на Дирекция на природен парк “Златни пясъци” се намира на пътя Варна-Златни пясъци-Албена на 1км след светофара на КК “Златни пясъци”. През летния сезон (май – октомври) от град Варна до него може да се стигне с автобусни линии 109 и 209 (спирка до х-л Зора), а през останалото време с автобусна линия 109.
Оформеният кът за отдих в двора на центъра предлага ползване на барбекю, а в съчетание с новия кръгов маршрут в района позволява организирането на полудневни и еднодневни екскурзии за деца и възрастни. В непосредствена близост се намира атракцион - въжен парк “Маймунарника”.
Центърът предлага:
• водачество по маршрути
• тематични лекции и беседи, и аудио-визуално представяне на защитени територии
• консултации по програма Екоучилища
• алтернативни форми на туризъм
• планински велосипеди под наем
• информационни издания и публикации за природозащитата в България
• удобен паркинг за автомобилите на гостите


Интересни обекти в районa на центъра:

Аладжа манастир е обявен за паметник на културата, има и малък музей на двора. На няколкостотин метра е разположен и подобен манастирски комплекс, наречен Катакомбите. Двестагодишния чинар, с внушителни размери -височина 20 м и обиколка на ствола 4 м е друга забележителност на природен парк «Златни пясъци».


Транспортни връзки в района на центъра:


Посетителският и информационен център на Дирекция на природен парк Златни пясъци се намира на пътя Варна-Златни пясъци-Албена на 1км след светофара на КК Златни пясъци.

През летния сезон (май – октомври) от град Варна до него може да се стигне с автобусни линии 109 и 209 (спирка до х-л Зора), а през останалото време с автобусна линия 109.

Входна табела Въжен парк „Маймунарника” Велоалея - зима Кът на влюбените Маршрут природа за всички Наблюдение на птици На Бежаната Побити камъни По червения маршрут По синия маршрут

Екопътеки/Маршрути в района:


В природен парк „Златни пясъци” са маркирани 4 туристически маршрута и са разработени 5 специализирани маршрута, които представят биологичното и ландшафтно разнообразие и са подходящи за пешеходен туризъм, природо-познавателен туризъм, велотуризъм, детски туризъм, фототуризъм и хора със специални нужди. По протежение на маршрутите са разположени кътове за отдих – навеси и беседки с пейки, маси и огнища, в близост до каменни чешми. Погледни места разкриват панорамни гледки морето, парка и курортния комплекс.

Червен маршрут
кв. Виница – Ковшак чешма – чешма Аладжа манастир - чешма “1300 години България” - х. Корабостроител - чешма “Свети Седмочисленици” – Бежаната – с. Кранево
дължина -14 км
продължителност - 270 минути
Най-дългият маркиран туристически маршрут в природен парк „Златни пясъци”. Маршрутът започва от последната спирка на автобус № 31 в кв. Виница, гр. Варна. По маршрута се достига до една от най-посещаваните местности в парка - “Ковшак чешма”. На поляните в района са обособени кътове за отдих - пейки, беседки и огнища. Пътеката преминава покрай чешма Аладжа манастир в подножието на която се намира 200 годишният чинар разперил корона на 23 м височина. Следват хижа “Аладжа”, а плочирана алея отвежда до чешма “1300 г. България”. В района на х. Корабостроител и Кальова чешма има беседка и кътове за отдих. От чешма “Свети Седмочисленици” се открива панорама към морето, над короните на дърветата. В северната част на парка денивелацията по маршрута е малка и маршрута минава основно по стар горски път. Ако желаете да посетите място с чудесна панорама трябва да се отклоните от маршрута, надолу по асфалтовия път (посока вилна зона Панорама) около 300 м, където е разположен т. нар. Кът на влюбените.

Син маршрут
чешма Аладжа манастир - чешма “1300 години България” - х. Корабостроител - чешма “Йордан Минков” - р-т “Горски кът” – Управление КК “Златни пясъци”
дължина – 3.2 км
продължителност - 80 минути

Най-късият маркиран туристически маршрут в природен парк „Златни пясъци”. Маршрутът започва от чешмата при Аладжа манастир и следва стара плочирана алея свързваща курортния комплекс с Аладжа манастир. От чешмата “1300 г. България” се открива панорама към гората на парка, курорта и морето. В близост са разположени беседка и огнище. До х. Корабостроител се намира Кальова чешма и има оформени кътове за почивка. Районът на чешма “Йордан Минков” и р-т „Горски кът” е известен със своето птиче богатство и дебела сянка през лятото. Маршрутът в най-ниската си част преминава през едни от най-ценните гори в природния парк – горите от сублонгозен тип, които ще познаете по обилната увивна растителност и по-голямата височина на дърветата.

Жълт маршрут
чешма Аладжа манастир – х. Аладжа - Чешма на туристите-ветерани - чешма “Свети Седмочисленици” - р-т “Горски кът” - Управление КК “Златни пясъци”
дължина – 3.5 км
продължителност – 90 минути
Маршрутът започва от Аладжа манастир. Добре оформената пътека лъкатуши под скалния венец на Франгенското плато, спускайки се покрай х. Аладжа. В близост до маршрута и недалеч от хижата се намира чешма на туристите ветерани. От чешма “Свети Седмочисленици” се открива панорама към морето, над короните на дърветата. Пътеката продължава покрай чешмата, спускайки се надолу към ресторант „Горски кът” и оттам по плочирана алея към курортния комплекс.

Зелен маршрут
чешма Аладжа манастир – х. Аладжа – Перчемлията - Бежаната - вилна зона - спирка “Панорама”
дължина – 7 км
продължителност – 150 мин.

Този маршрут започва от Аладжа манастир, като се дублира с жълтия до отклонението си в ляво, преди чешма „Свети Седмочисленици”. Пътеката заобикаля чешмата, минавайки по-близо до скалния откос на Франгенското плато. Събира се с червения маршрут и в района на местност “Бежаната” се отклонява надясно, спускайки се към вилна зона „Панорама”. Преминавайки вилната зона се достига до спирка „Панорама” на автобуси № 109 и 209 за гр. Варна.

Маршрут Посетителски център – р-т „Горски кът”
Маршрутът е създаден специално за връзка на Посетителския център на парка с маркираните туристически маршрути. Пътеката ясно личи на терена, на разклоненията има табели указващи посоката. Маршрутът преминава покрай х-л „Горски рай”.

Най-предпочитаните маршрути от туристите в парка са синият и жълтият. Двата маршрута свързват Курортния комплекс с Аладжа манастир и минават през най-екзотичната част на парка. Обикновено едният маршрут се използва за отиване до манастира, а другият - на връщане. По този начин общата продължителност на посещението (включително разглеждане на Аладжа манастир) трае около 4 – 5 часа. По-кратък вариант е да се стигне до манастира по единия маршрут и оттам да се използва транспортно средство за връщането (до манастира има удобен паркинг), което намалява продължителността на посещението на около 2 – 2,5 часа.


Специализирани маршрути:

„Домът на сойката” - природо-познавателен детски кръгов маршрут, представящ типичните за парка животински видове в тяхната естествена среда. По маршрута е изграден детски кът който предоставя възможност за обучение и забавление. Маршрутът е подходящ за деца от всички възрастови групи, както и за техните родители. Продължителност – 90 мин.

„Природа за всички” - специално изграден маршрут за да осигури лесен достъп за хора с увреждания, включително незрящи и ползващи инвалидни колички. До характерни дървесни видове са поставени информационни табели с надписи на брайлово писмо. Изграден е кът за отдих и съоръжения за гимнастика и забавление. Продължителност – 40 мин.

Дендрологичен маршрут - представя типичните за парка дървесни и храстови видове, покрай пътеката свързваща Аладжа манастир с Катакомбите. Продължителност – 40 мин.

„Песента на гората” - образователен интерактивен маршрут представящ по интересен начин птичето царство и песните на често срещани птици в парка. Мястото за отдих по маршрута е и място за опознаване на горските обитатели. Продължителност – 60 мин.

Веломаршрут – Посетителския център - с. Кранево, продължителност 40 мин. Внимание! Маршрута съвпада с червения пешеходен маршрут и велосипедистите трябва да бъдат особено внимателни.

Маршрутите в природния парк са подходящи за:
• Природо-познавателен туризъм – за запознаване със специфичната флора и фауна сред разнообразен релеф. В помощ на природолюбителите дирекцията е разработила Дендрологичен маршрут.
• Културно • познавателен туризъм – до историческия комплекс Аладжа манастир (включва самия скален манастир, ранно-християнски катакомби и музейна сграда);
• Велотуризъм
• Детски туризъм – два от специализираните маршрути са създадени специално за детската аудитория - "Домът на сойката" и "Песента на гората". Всички маршрути в парка в съчетание с подходяща интерпретация предлагат възможности за интересни и незабравими преживявания за децата. Близостта до града и създадените удобства правят природния парк предпочитано място за провеждане на занимания от детските летни зелени лагери.
• Фототуризъм – заснемане на вековни дървета, панорамни пейзажи, типичната флора, исторически забележителности и др.
• Хора със специални нужди – маршрутът „Природа за всички” е специално изграден за да осигури лесен достъп за хора с увреждания(включително незрящи и ползващи инвалидни колички).  Този портал е създаден с финансовата подкрепа на Финансовия Механизъм на Европейското Икономическо Пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация "Геа Челониа" и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Договарящия орган.